Краiна: Швецыя

Трэклiст:
1. Moonlit Meadow
2. Green Worlds
3. A Summer Night
4. Petrichor

Дададзім трошкі мэйнстрыму рэцэнзіяй на аблюбаваны ўсімі Lustre зь яго новай кружэлкай «Wonder». Раптам асьвяціўшы творчы небасьхіл сваімі працамі, праект працягвае цешыць новымі творчымі неспадзеўкамі. Але меркаваньні маюць правіла падзяляцца: адны ўбачылі ў новай працы якасьць і прывабнасьць, іншыя — адсутнасьць усялякага таленту. Паглядзім жа, што тут да чаго.

Каб зразумець ідэю выканаўцы, досыць паглыбіцца ў творчасьць нардычнага эмбіента і блэка канца 80-х — пачатку 90-х, і прачуць тую эпоху. Калі андэграўнд быў у пашане, запісы выходзілі на касетах, а якасьць пакідала жадаць лепшага. Але менавіта ў той час ўсе былі ў захапленьні ад навінак. Не заміналі аднастайнасьць, шумы і невыразнасьць. Наадварот, гэта прыцягвала і было адметнай рысай такіх гуртоў. Ішоў час, усё зьмянялася, і стандарты якасьці ў слухача падняліся, ды і самі выканаўцы паднялі планку.

Праект, працу якога мы разглядаем, вяртае нас да таго самага мінімалізму сваёй прастатой і аднастайнасьцю. Часам так бывае, што слухаеш і знаходзіш у якім-небудзь трэку фрагмент працягласьцю, напрыклад, у 10 секундаў. Астатняя частка песьні ня вельмі, але гэтыя 10 секундаў можна слухаць вечнасьць. Вось тут музыкі зрабілі нешта падобнае. Вечны паўтор у дзеяньні. Спадабалася першая кампазіцыя? Значыць, слухай усе альбомы, пакуль не надакучыць гэтая аднастайнасьць. Усё даволі проста і лагічна.

Але чым запамінаецца слухачу менавіта гэты альбом? Як і папярэднія, у ім ёсьць арыгінальнае, няхай і простае, гучаньне. Своеасаблівае выкананьне можа быць горш за якіх-небудзь музычных віртуозаў, але яго можна амаль адразу адрозьніць ад іншых. А індывідуальнасьць заўсёды шанавалася, асабліва ў такой нішы. Ідэйнасьці яшчэ мала, а тая, якая ёсьць, ня дужа ўражвае. Альбом выйшаў слабейшы за папярэднія, але ідэнтычным амаль ва ўсіх накірунках. Музыкі спазьніліся, і зараз такая музыка ўжо ня надта прыцягальная і цікавая для слухача.

Лаяць ці хваліць альбом — справа індывідуальная. Нельга пераацэньваць і занадта крытыкаваць. Можна разглядаць як прывітаньне з далёкага мінулага, і, калі глядзець аб'ектыўна, атрымалася нядрэнна. Так, аднастайна і манатонна, так, усё другасна, але слухаць прыемна. І яшчэ можна адзначыць удалае спалучэньне двух жанраў, спалучыць якія ня ў кожнага атрымліваецца. Добрая праца, але трэба рухацца далей.

Аўтар: Цёмны
Пераклад на беларускую: Mayhem